• Hem
  • 5 tips för att spara surf

Så minskar du din surfförbrukning

Saknar du alltid surf när månaden börjar närma sitt slut? Det kan bero på att de appar du har nedladdade använder olika program i bakgrunden och gör uppdateringar, samlar in information och liknande. Detta gör att surfmängden tar slut tidigare än vad du kanske har tänkt dig. Det finns dock flera sätt att se till så att din surf räcker längre.

Trodde du att du bara använder din surfmängd när du aktivt håller på att scrolla i sociala medier och surfa med mobilen? Det stämmer tyvärr inte. Innan du väljer att uppgradera din datamängd kan du använda nästa månad som en testperiod och se över dina appars dataförbrukning. Det är nämligen ofta dessa som slukar surf utan att du är medveten om det.

5 tips för att få din surfmängd att räcka längre

1. Håll koll på vilka appar som drar mest data

Det finns flera appar som kan hjälpa dig att få koll på vilken av dina installerade appar som använt mycket data. Gå till Play Store eller App Store och sök på ”Data manager”. Här listas olika alternativ som du kan ladda ner. Innan du laddar ner någon av dessa är det viktigt att du tittar på Ratings och Recensioner för att hitta det bästa alternativet.

2. Stäng av mobildata för de appar du inte använder

Eftersom en del appar använder surf även när du inte är aktiv är det bra att stänga av dessa. Så här gör du:

Android: Gå in på ”Inställningar” och välj ”Dataanvändning”. Där kan du klicka på respektive app och välja ”Begränsa bakgrundsdata”.

Iphone: Gå in på ”Inställningar”, välj ”Mobilnät” och titta på listan längst ner vilka appar som använder mest data. Du kan nollställa statistiken och se vilka appar som drar mest under till exempel en vecka.

3. Inga videoklipp utan Wi-Fi

Digitala kanaler som Facebook, Youtube, Instagram med flera har börjat använda automatisk uppspelning av videoklipp. Videoklipp drar väldigt mycket surf vilket gör att din förbrukning kan ta slut tidigare än vanligt. Titta därför bara på videoklipp när du är ansluten till ett Wi-Fi-nätverk.

På vissa kanaler, till exempel Instagram, kan du manuellt välja att använda mindre surf mot att det kan ta längre tid att ladda foton och videoklipp. Gå in på ”Min profil”, ”Inställningar”, ”Mobildataanvändning” och klicka i ”Använd mindre data”.

På Facebook kan du välja att stänga av automatisk uppspelning av videoklipp. Gå in i appen och klicka på ”Inställningar och sekretess”, ”Inställningar”, ”Videoklipp och foton”, ”Automatisk uppspelning” och välj ”På enbart för Wi-Fi-uppkoppling”.

4. Stäng av automatiska uppdateringar

I dina inställningar kan du stänga av automatisk uppdatering av mobilappar och välja att endast uppdatera apparna när du är ansluten till ett Wi-Fi-nätverk.

5. Ladda ner istället för att streama

Även musik via Spotify och motsvarande musikappar drar mycket data. Se till att ladda ner dina musiklistor när du är ansluten till ett Wi-Fi-nätverk istället för att streama på mobildata.